Bediening


Heb jij dat nu ook, dat je met God aan het wandelen bent en dat Hij dan zegt wees stil?

Dan ben je stil en ga je naar Hem luisteren naar wat Hij tegen jou wilt zeggen, wilt openbaren.

Dat gebeurde recentelijk toen het onderwerp de 5-voudige bediening naar boven kwam.

Veel gemeente hebben het over de 5-voudige bediening en dat deze in de gemeente aanwezig dient te zijn en dat een gemeente eigenlijk niet zonder kan en dat veel gemeente dit nu als een noodzaak gaan vinden. Of dit nu klopt of niet? Laat ik je meenemen met wat God hier over zegt en zei.

Allereerst wat is het hoogst haalbare bij God als titel?

Juist dienaar. Je dient een meester en dat is Jezus Christus van Nazareth.

Waarom heeft Paulus het dan over de 5 bedieningen in Efeze 4:11′ En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars, ‘?

Als je dit vers en de gehele context leest gaat het over 1 lichaam en 1 geest. Paulus haalt het al eerder aan in 1 Korinthe 12:28 ‘God nu heeft sommigen in de gemeente een plaats gegeven: ten eerste apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars, vervolgens krachten, daarna genadegaven van genezingen, vormen van hulpverlening, bestuurlijke gaven , allerlei talen. ‘

Maar wat hebben deze teksten met elkaar gemeen? Dat is dat het gaat over de Heilige Geest. Toen Jezus op aarde wandelde en Zijn bediening begon was Hij al 30 jaar. Wat betekent dat Jezus de mens uit God voorgekomen en geboren uit een maagd een mens zonder zonde was. Dit kwam, omdat Jezus niet uit een man is verwekt bij de vrouw, maar door de Geest. Hierdoor kwam Jezus niet onder de vloek dan de 1e Adam waar wij allemaal wel onder vallen. Daarom is Jezus ook de enige mens die zonder zonde kon leven en ook niet kon zondigen. Dit is niet alleen belangrijk voor het grote reddingsplan voor de mens, maar ook voor de werking van de Heilige Geest. Toen Jezus de doop van bekering liet uitvoeren door Johannes de Doper was dit eigenlijk niet nodig, want Jezus hoefde zich niet tot zichzelf te bekeren. Echter het was wel nodig om de weg van de Geest open te zetten. Het is namelijk een geestelijke handeling die consequenties heeft in het bovennatuurlijke. Met het begraven met water en hieruit weer opstaan zorgde ook Jezus dat Zijn geest volledig met God verenigd is. Jezus had niet de beperking die wij hebben met onze geest die voor onze doop afgesneden is van God, want hoe kan anders de 12-jarige Jezus zeggen dat Hij in het huis van Zijn vader is. Dit is een mysterie die God volledig zal openbaren als de tijd daar is. Voor nu is dit de interpretatie van wat is tijdens Zijn doop. Waar het eigenlijk omgaat is het volgende: door de doop ontvangt Jezus de Heilige Geest. Door deze op aarde in het menselijk lichaam te ontvangen is Jezus volledig een met de Vader vergelijkbaar als toen Adam in de hof van Eden wandelde met God. Nu de Geest op Jezus is kan de Heilige Geest zich volledig bewegen in en met Jezus, want Jezus kent geen blokkades zoals wij die hebben door onze zonden. Als Paulus het heeft over de Heilige Geest en wat daaruit voortkomt dan is dat nu allemaal in Jezus aanwezig en zichtbaar. Door de ontvangst kan Jezus nu pas aan Zijn bediening en plan van God beginnen en die begint in de woestijn. Daar krijgt Hij de test om de duivel niet alleen te weerstaan, maar ook om duidelijk te maken wie Hij daadwerk is, want tot nu zag de duivel niet wie de Zoon van God was. Pas toen de Geest op Hem kwam zag de duivel dit.

Door de Heilige Geest kan Jezus nu dus starten in Zijn bediening en daarbij gebruik maken van wat de Geest met zich meedraagt en samen met de Geest dat te gaan doen wat nodig is om het plan van de Vader uit te voeren.

Jezus had naast de vrucht van de Geest en de genade gaven ook de 5-voudige bediening in Hem. Nu wordt dit laatste icm de vers uit Efeze 4 geleerd dat een geroepen en uitgekozen persoon door God 1 van de bedieningen als zegen voor het plan wat God met diegene heeft kan hebben. Dat klinkt logisch, want Jezus is toch de mens God? Maar waar komt nu de 5-voudige bediening vandaan? Niet bij Jezus, maar van de Heilige Geest. Dus als God jou roept voor een bediening dan kan het zo zijn dat je ingezegend gaat worden en bevestigd in een bedieningsambt. Dat kan zijn diaken of oudste, maar het kan ook zijn een bediening van de 5-voudige bediening. Betekent dit dan dat je maar 1 bediening van de 5-voudige bedieningen kan hebben? Zoals de teksten in 1 Korinthe 12 en Efeze 4 suggereren? God openbaarde dat dit niet het geval is, want lees de context van de hoofdstukken. Het gaat om de Heilige Geest en wie woont er in jou na je doop? De Heilige Geest. Door het plan wat God met jou heeft kan 1 of 2 van de bedieningen sterk naar boven komen om daarmee geïdentificeerd te worden en je bediening vorm te geven. Echter de overige bedieningen zijn ook aanwezig in jou. Sterker een ieder die gedoopt is heeft de Geest ontvangen en daarmee ook de 5-voudige bediening, maar ben jij er wel klaar voor om in deze bediening te gaan wandelen en handelen. Dat is een ander punt. Wat ook mee kan spelen is de zonde die in ons leven is. Die beperkt de werking van de Geest in ons en legt daar blokkades neer die zorgen dat we het niet altijd helder zien. Dat is ook mede waarom Jezus aan het kruis stierf om de zonde op zich te nemen om ons zo vrij te zetten. Het maakte tevens de weg vrij om de Heilige Geest vrij te laten bewegen, want zij die in Christus zijn zijn schoon gewassen en kan de Geest in die tempel gaan wonen.

Oftewel jij hebt de 5-voudige bediening in jou alleen ben jij zover om die in jou tot uiting te laten komen? Zij die de Geest in hen de ruimte geven worden ook profetisch toegerust. Dat maakt niet direct dat je de profeet bent, maar dat jij wel in de Geest kan zien welke bediening prominent op het leven van iemand ligt. Daarnaast zal je ook zien en ervaren dat de 5-voudige bediening in jou werkt. Want kan een evangelist alleen maar evangeliseren of kan een leraar alleen maar studies geven of een profeet alleen maar profeteren? Het antwoord is nee. Een profeet kan ook studies geven, herderen, bruggen bouwen en het Goede Nieuws verkondigen op straat of waar dan ook. Alleen zijn bediening als profeet springt eruit. Zo heb ik dat ook mogen ervaren in mijn wandel en in de bediening, dat alle 5 aanwezig zijn en dat nu 1 bediening eruit springt, maar de andere dit sterk ondersteunen.

Daarom is een apostel of een profeet niet meer dan een herder, leraar of evangelist. De Geest kent geen verschil. Alle 5 zijn aan elkaar gelijk. Lees ook de vraag die Paulus stelt in 1 Korinthe 12. Het gaat om de genade die God ons geeft door de genade gave vanuit de Geest. Wij zijn 1 lichaam en 1 geest. Dat maakt mij niet meer en niet minder dan jou. Wij zijn gelijk, want God heeft ons alle naar Zijn beeld geschapen.

Zoals je ook kan zien in de afbeelding bovenaan dat God 5 bedieningen heeft gecreëerd die op 1 hand passen.

Zo is de duim de apostel die zijn stempel drukt, maar ook zijn goedkeuring geeft om een gemeente te starten of te ondersteunen.

De wijsvinger is de profeet die de vinger op de zere plek legt en kan aanwijzen wat het is.

De evangelist is de wijsvinger die boven alles uitkomt, die steekt zijn hoofd uit boven het maaiveld om te zien waar de oogst rijp is.

De herder is de ringvinger die het verbond met de gemeente is aangegaan om de voor de schapen te zorgen.

Tot slot is de pink de leraar waar de wijsheid zit en niet te onderschatten is, want de hand kan niet functioneren zonder een pink.

Dat er in de gemeente orde en structuur nodig is daar schrijft Paulus in de Bijbel ook over. Zo als in Handelingen de diakenen werden aangesteld om taken van de apostelen over te nemen. Waren de apostelen dan meer dan de diakenen. Nee, want ook de diakenen handelde zoals de apostelen handelen in en vanuit geloof. Lees in Handelingen hoe ook de wonderen en tekenen volgde als de diakenen hun werk in het Koninkrijk deden.

Een apostel is er om bruggen te bouwen, te netwerken en om nieuwe gemeenten te stichten. Daar kan de apostel de input en adviezen van de profeet goed bij gebruiken, want de profeet krijgt de instructies en blauwdrukken van God om het zo te beschrijven. De herder neemt de dagelijkse taken waar voor de gemeente, want een apostel is elders. De profeet echter is er nog wel en die ondersteund de herder in het verder ontwikkelen van de gemeente. De leraren zijn er om de basis uit te leggen en om het fundament verder op te bouwen om het een bloeiende gemeente te maken. De evangelisten die gaan de straat op om de verloren te zoeken en bij de herder te brengen zodat die schapen geweid kunnen worden. Kortom we hebben elkaar nodig om de Gemeente bloeiend te houden. Het gaat ten slotte niet alleen om de lokale gemeente, maar om de Gemeente als Bruid die Jezus komt ophalen.

Laten we dan ook geen onderscheid meer maken tussen de leiders en elkaar daarin gelijk behandelen en eigenlijk is een leider meer dan een gemeentelid? Nee, niet. Wat zegt de Bijbel het hoogst haalbare is dienaar en op het moment dat je Jezus aanneemt en een relatie met Hem start ben je een dienaar. Tevens zijn wij ook allen familie van elkaar dus gelijkgesteld als zusters en broeders. Dat je in je bediening dingen doet die erkent dienen te worden is een ander punt. We mogen elkaar tot op zekere hoogte eren, maar niet zoals sommige doen iemand op een voetstuk plaatsen en die dan verafgoden. Daar is de Bijbel uitermate duidelijk over. Er is meer 1 God die aanbeden mag worden en ook aanbeden wilt worden. Wat terecht is, want Hij heeft dit alles gemaakt en gecreëerd.

Bedenk waar je ja op zegt als bid voor een bediening of als iemand een woord van kennis of profetisch over je uitspreekt dat er een bediening op je rust. Met ja, bedoel ik niet dat je nee gaat zeggen, want dan wijs je eigenlijk Zijn plan met jou af. God maakt namelijk geen fouten. Hij is foutloos en daarmee is dit iets wat God niet kan zoals niet zondigen en liegen.

God heeft een ieder geroepen, maar slechts enkele uitgekozen zegt de Bijbel. Daarmee zegt God niet dat Hij enkele christenen heeft uitgekozen. Nee, Hij zegt alle christenen zijn uitgekozen om zijn wil en plan te doen. Dat een ieder geroepen is geldt ook voor hen die nog in de wereld zijn. Zij worden allemaal geroepen slechts weinige willen Zijn stem horen en Hem aannemen als hun Verlosser en Redder. Zo dien je de tekst te lezen.

Wees bemoedigd, doe jezelf niet tekort en sta op voor Koning Jezus en voer het plan wat God voor jou heeft uit. De arbeiders zijn weinig, maar de oogst is groot. Wees die arbeider die meehelpt de oogst binnen te halen.

En ja ook jij hebt de 5-voudige bediening in jou alleen ben jij er klaar voor om er mee aan de slag te gaan? Vraag God waar je staat en waar Hij jou wilt hebben. Bouw jou relatie met Hem verder uit zoals je ook aardse relaties kan uitbouwen. Alleen Zijn relatie met jou gaat veel verder dan dit en gaat zoveel dieper en is ook zoveel intenser.

Uiteindelijk gaat het erom dat Hij jou kent en dat je naam opgetekend staat in het boek des levens.

Prijs God voor Zijn goedheid en grootsheid.

Halleluja

Amen

Leave Comment

Subscribe To Our NewsletterJoin our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Share This
Geverifieerd door MonsterInsights