Wacht op de Heer

Wachten op de Heer?

Wachten op de Heer.

De vraag is regelmatig gesteld door menig Christen. Wachten op Hem? Gevolgd vaak door, waarom? Deze vraag van het waarom aan wie stel je die dan?

Stel je die aan een geestelijk leider? Of aan je partner? Of aan iemand anders in je omgeving? Of aan diegene die van de Heer het woord heeft gekregen om dit tegen jou te zeggen? Of ga je er mee naar God?

Al deze vragen kunnen positief beantwoord worden, want God werkt door de mensen heen. Echter de Heilige Geest is de enige die jou hier op aarde een juist antwoord op deze vraag kan geven.

Je kan ook denken; waarom zal ik op Hem wachten? Mijn tijd is nu, vanwege welke reden dan ook. Maar ben jij het die dit bepaald? Weet jij het beter dan God? Vaak is dat wel het geval. Er is een bepaald verlangen in het hart en dat verlangen zal nu of toch wel erg snel bevredigd gaan worden. In welke vorm en in welke situatie dan ook. Jij bepaald zelf wat goed voor jezelf is, toch?

Als je er zo in staat heb je dan het besef dat je ook een relatiepartner hebt? Kijk maar eens naar je aardse relaties. Hoe vaak wordt er niet door een relatie gezegd, wacht maar even of heb nog even geduld. Door te wachten zal het beter worden of beter gaan of je zal meer vrucht ontvangen. Dat accepteer je vaak wel. Echter is het de Heer die het van je vraagt dan weten we het nog niet of we dat wel kunnen. Het probleem wat hier in zit is het volgende; in je aardse relatie hoor en zie je iemand tegen je praten en reageren. Deze interactie is zo echt dat je niet twijfelt of het wel echt is en waar kan zijn.

Gaat het echter om geestelijke zaken, dan wordt het voor de meeste een andere zaak. Dan komt er twijfel en ongeloof. Als het gaat om het bovennatuurlijke dan is daar een andere kijk voor nodig. In het aardse heb je zintuigen ontwikkeld om de juiste inschattingen te maken en nu is de vraag heb je dat ook gedaan voor je bovennatuurlijke zintuigen? Om de juiste geestelijke zintuiglijke ontwikkeling te hebben is het noodzakelijk om je wereldse geest af te leggen en je geest af te stemmen op God door met Jezus uit het watergraf op te staan. Dat is niet een symbolische handeling maar een echt bovennatuurlijke handeling die gevolgen heeft voor je verdere aardse bestaan op aarde en je geestelijke bestaan in het bovennatuurlijke.

Terug naar de vraag van de Heer om te wachten. Als de Heer dit van je vraagt en je bent geestvervuld dan is het begrijpen van deze opdracht van de Heer makkelijk om het te doen. Of toch niet zo makkelijk om dit op te volgen. Allereerst kan de vraag zijn komt het wel van God? Is het niet de aanklager om mij te vertragen of te belemmeren iets te doen wat juist nu voor de Heer gedaan moet worden. Om te weten of dit wel zo is heb je de onderscheid van de geest nodig om te bepalen wie tegen je spreekt. Hierbij heb je Heilige Geest nodig om je daar in te leiden. Vaak weet je direct wie het is door het 100% bevestigende gevoel. Echter je gevoel kan je bedriegen, dus een bevestiging is zeker nodig om het helemaal 100% zeker te weten. Je gaat dan niet af op je intuïtie, maar op de bevestiging van de Geest.

Als bepaald is dat het daadwerkelijk van God is, dan komt vaak je vraag, maar waarom? En dat kan zonder het plan te weten al aan de hand van de Bijbel uitgelegd worden.

Allereerst; lees en kijk naar de verhalen uit zowel het oude als het nieuwe testament. Neem de 3 dagen wachten bij de bekering van Saulus. Die kwam wel heel abrupt met licht en blindheid tot bekering om vervolgens naar een onbekende te gaan die weer instructies van God zou ontvangen waar Saulus 3 dagen moest wachten met blindheid geslagen. Dit moet een beproeving zijn geweest voor Paulus.

Of kijk naar Noach die de opdracht kreeg een boot te bouwen op een plek waar geen zee, rivier, laat staan een meer was. Na jaren van bouwen is de boot klaar, de dieren in geladen en de deur bleef open totdat God deze sloot. Hier was het wachten op de andere mensen om zich nog op het laatste moment te bekeren tot God voor de aarde onder water gezet zou gaan worden.

Het volk van Israël welke 40 jaar door de woestijn gaat om daarna het belofte land in te trekken. Zo zijn er nog meer voorbeelden van wachten zoals de huidige gemeente die als Bruid wordt opgehaald om daarna de 70e week van de profetie van Daniel in vervulling te laten gaan.

Veel van dit wachten heeft te maken met rijpen en het op laten komen van vrucht. In Johannes 15 presenteert God zich als de wijngardier. Hier wordt het vergelijk van wijnranken aangehaald. Om een goede wijnrank te hebben heb je goede grond nodig, een goed zaad, geduld bij het laten opgroeien van de vrucht, water en zonlicht. Soms moet een rank geënt worden op een goede rank die als basis soort van fundament geldt. Tijdens het opkomen van de ranken en trossen is het nodig de slechte ranken en trossen te snoeien. Want laat je deze zitten dan vergen deze ook energie en voeding. Met als gevolg dat je goede ranken en trossen klein blijven. Tijdens dit proces is het veel wachten op de volgende fase in het groeiproces. Als dan de trossen geplukt kunnen worden dan kan er wijn van gemaakt worden. Dit kan dan de volgende fase in jouw plan met God zijn of je volgende seizoen. Dan kan het voelen dat je door de mangel wordt gehaald en vertrapt wordt. Net als de druiven in de perskuip. Uit deze kuip komt dan sap. Jouw levenssap waar de schil, pitten en stelen uit zijn gehaald. Je bent helemaal uitgewrongen. Dit is het punt waarop de wanhoop nabij is en men niet meer weet hoe men nog kan (verder) leven. Het punt van volledige overgave in een (uitzichtloze) situatie waar jij het niet meer weet. Op dit punt grijpt de wijngardier in en laat het sap in een vat of zak lopen en legt deze weg om het te laten rijpen. Dat zijn nieuwe vatten en zakken die gebruikt worden. Nieuwe wijn in nieuwe zakken. Is dit herkenbaar?

Tijdens dit proces ontstaan er gassen door het gisten, die het vat of zak onderdruk zetten. Die gassen moeten ontsnappen en dat gebeurt in een proces waar de kruk wordt verwijderd waarna het tijd is om het in een fles of zak over te gieten. Vervolgens komt er een kurk op met een zegel. Dan kan de wijn verder rijpen. Tot het moment dat het zijn piek heeft bereikt en ontkurk zal worden om gedronken te worden. Tijdens dit wachten wordt de fles vele malen gekeerd om het bezinksel de wijn niet te laten bederven en om er geen zuurstof bij te laten om het tot azijn te laten worden. 

Soms ben jij die rijpere wijn die blijft liggen en gekeerd wordt totdat je geopend wordt voor die gelegenheid. Zo kan het gaan met je bediening, maar zeker met je leven met Hem. Soms heeft Hij je niet direct nodig en laat Hij je liggen om verder te rijpen, om meer kennis op te doen of meer openbaring te krijgen of om je geestelijk meer te laten groeien of … en vul maar in wat God denkt wat nodig is voor jou. Het leven met Hem zal ook jou moeten bezinken.

Echter is het al voordat je wijn bent. Als je al wijn gaat worden, want de vrucht wordt ook gegeten of gedroogd om later gegeten worden. Het begint bij het zaad, want dan ga je al door een dergelijk proces. Toen je tot bekering kwam had je nieuw zaad in jouw grond gekregen. Nu is het afhankelijk wat voor grond jij toen of nu hebt. Vaak is het grond wat vruchtbaar is, maar waar ook het onkruid mee opkomt. De distels uit het vergelijk waar Jezus het over heeft. Steen en harde grond ben je al niet meer, want je hebt het Woord aangenomen. Afhankelijk van de hoeveelheid (levend) water, je handelingen om de grond te bewerken, zal er vrucht en ranken opkomen. Ook de mate van het Licht is afhankelijk hoe vol je zal groeien en rijpen.

Al deze processen bevatten een aantal acties van jezelf, maar ook van God. Als God de wijngardier is zal Hij bepalen wanneer er water wordt gegeven, gesnoeid gaat worden, het land bewerkt wordt, hoeveel Licht je kan ontvangen. Zie je hoe God dan kan bepalen dat het tijd wordt om te wachten om te groeien, te snoeien en water te krijgen. In de praktijk kan dat betekenen ga in de banken zitten en laat je bedienen. Doe even niets en ontvang, geniet, groei, kom tot rust. Dit wil overigens niet zeggen dat je dan helemaal niets doet, want ook in dit proces kan God je (kort) gebruiken als Zijn instrument, mits jij daar voor gebruikt wilt worden. Eigenlijk heeft elk proces om iets te maken een wachttijd. Is het om te rijzen, te drogen, uit te harden of wat ook nodig is. In al deze processen waar jij doorheen gaat zal God jou instructies geven om op te volgen.

Ben jij bereid dit te doen dan zal God je daar voor belonen.

Wat jij namelijk niet ziet en weet is dat God op de achtergrond anderen ook in proces zet om gebruikt te worden om jou verder te helpen of te ondersteunen of te zegenen. 

Het is niet verkeerd om te wachten. Denk ook niet dat je leeftijd een rol hierin speelt of hoe je nu leeft, want God kan alles ten goede gebruiken. Heeft hij niet de tijd/zon stil gezet.

Van nature kan de mens ongeduldig zijn. Sterker 1 van de vruchten van de Geest is geduld. Dat betekent dat je leert om te wachten. Om te weten wanneer jij gebruikt gaat worden. Wanneer je gaat ontvangen en wanneer je gaat geven.

Wees, om weer het vergelijk uit Johannes 15 te pakken, de rank die op de wijnstok van Jezus is geënt om goddelijke vruchten te dragen en te oogsten. Die overvloedig zoet en groot zijn. Denk aan de trossen die 2 man moesten tillen toen zij het belofte land gingen verspieden. Dit belofte land is ook voor jou met al deze mooie en grootte vruchten. Wacht op de Heer zoals ook een praise nummer als titel draagt. Wait on the Lord.

Want als God je tijd van wachten voorbij laat gaan, dan zal je weten dat die tijd van wachten en rusten hard nodig is geweest. Verwacht groot van de Heer als jouw tijd van wachten voorbij is.

Als soldaten van de Heer worden wij ook in de strijd gebruikt. Wij zijn onderdeel van Zijn leger en wij kunnen engelen aansturen in de strijd. 

Zij die vol in de bediening staan in de frontlinie. Daar worden de slagen uitgedeeld, daar wordt je wapenuitrusting onder vuur genomen komen de pijlen in salvo’s op je af. Zoals Paulus zegt in Efeze 6 is het niet een strijd van vlees en bloed, maar in het bovennatuurlijke.

Als je vurig bent voor Hem en je wilt volledig voor Hem gaan, dan ben je snel geneigd om continue in de frontlinie te staan om te vechten voor het Goede Nieuws. Er zijn momenten dat God niet wilt dat jij vecht. Weet dat God zijn gevechten zelf strijd. Hij strijd voor jou op momenten dat Hij alleen de strijd voor jou kan strijden. Hij vraagt dan ook om alleen jou gevechten te strijden die nodig zijn. Een soldaat in het leger is ook niet vol continue aan het vechten. Vaak wachten ze meer dan dat er gevochten wordt. Zo werkt het ook in de strijd van God. Een soldaat kan tijdens het vechten afgelost worden om op adem te komen en te rusten. Om zijn uitrusting te herstellen en munitie aan te vullen. De zwaarden te scherpen. Het is dan tijd om een stap terug te doen en alleen het nodige te doen wat nodig is. God kan geen vermoeide en losgeslagen soldaten gebruiken. Hij heeft gedisciplineerde en uitgeruste soldaten nodig die Zijn opdrachten zonder vragen uitvoeren. En dan niet als een Rambo die van alles uit de kast haalt tot zijn laatste deel van zijn munitie om dan nog met de blote handen de laatste klappen uit te delen. Je bent een mens en geen robot en ook jij moet rusten. Als je dan uitgerust bent en klaar voor de strijd, dan wil het niet zeggen dat God je direct weer inzet en naar de frontlinie laat gaan. Misschien moet je nog op een aanvullende cursus of moet je nieuwe strategieën bespreken of een wandeling maken om op de plaats te komen van waar je aan het front ingezet kan worden.

Echter in dit alles, in deze processen zal en moet jij geheel op Hem vertrouwen en verlaten. Jezelf verloochen en je vlees kruisigen en je zonden aan het kruis achterlaten. Laat je transformeren om de transformatie over te brengen. Je wapenuitrusting (opnieuw) aan trekken of je bekleden met een nieuwe. Bereid je verder voor op het plan wat God je gegeven hebt.

Ga op Jezus lijken, want ook Jezus wachtte 30 jaar voordat God Hem riep om Hem ten volle te gebruiken. Jezus de zoon van God moest ook hier op aarde wachten. Net als dat Hij ook niet weet wanneer de Vader de Gemeente laat thuis halen. 

Kijk niet naar je naaste in dit proces, maar hou je focus in de relatie op Hem gericht.

Hef je hoofd omhoog.

Amen

Leave Comment

Subscribe To Our NewsletterJoin our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Share This
Geverifieerd door MonsterInsights